Hilmonkoski

Yleisesittely

Hilmonjoen ylittävä silta on ensimmäinen Hilmonkoskentiellä. Sillanpielessä on mm. kalastuskeskuksen ”lupakioski”, tulipaikka ja käymälä sekä puu- ja jätehuolto. Osa Kivijärven vesistä purkautuu Potmonjärven- Syväjärven- Pudasjärven reittiä Hilmonjoen kautta Vuosjärveen. Jokiuoman koskijaksot ovat kapeahkoja ja pitkälti luonnontilassa. Rannat suvantoineen ovat pääosin nuoren lehtipuuston vallassa. Kalastajien rantapolkuja on paikoin runsaasti. Joesta kalastetaan kevein välinein luontaista harjusta ja istutettua järvitaimenta.

Historiaa

Virkistyskalastus vilkastui nopeasti 1900-luvun alussa. Kalastajia tuli myös ulkomailta. Viitasaaren Huopanankoskelle heitä tuli Englannista jo 1890-luvulla. "Hullissa Englannissa sijainnut matkatoimisto markkinoi Keski-Suomea onkimiehen unelmana... Kaikkien Viitasaaren ja Kivijärven välisten koskien... kalastusoikudet vuokrattiin vuonna 1910 urheilukalastajille... Hilmonkoskella lohisaaliita vähensi aikalaisarvioiden mukaan se, ettei koskessa ollut rauhoitusaikoja. Koskien vuokraaminen aiheutti myös vastustusta. Hilmonkoskella vuokrausasia annettiin kyläläisten sovittavaksi. Kosken vuokraamista vastustivat virkatalon vuokraaja Wille Ruuska ja Finland Wood Oy. Kun vuokrausasiassa kuitenkin edettiin, siitä tehtiin valitus, jonka johdosta jouduttiin antamaan kuvernöörille selitys." (Viitasaaren historia, s. 81)

Säännöt

Istutustaimenet merkitty poistamalla rasvaevä. Vain väkäsettömät koukut sallittuja. Yksi koukku / viehe. Luonnontaimenet(rasvaevälliset) vapautettava. Sääntöihin tuli jigin ja perholitkan käyttökielto.

Alamitat

Laji

cm

Taimen

50

Järvilohi

60

Kuha

45

Harjus

35